Brusselstraat 368 Dilbeek

FSMA 0598904625

Brusselstraat 368 Dilbeek

10 MAI

Conducerea fără permis in Belgia și România

by Andrei Iulian Ghinescu

Conducerea fără permis este sancționată in Belgia de legea din 16 martie 1968 referitoare la poliția rutieră.
Consecințele conducerii fără licență depind de:
– circumstanțele în care individul conducea și
– de antecedentele cu Justiția ale acestuia.

În primul rând, trebuie avut în vedere faptul că nici o persoană nu poate conduce un vehicul pe drumurile publice decât dacă deține un permis de conducere eliberat în Belgia sau permis de conducere străin, național sau internațional. În plus, permisul de conducere trebuie să fie valabil pentru categoria din care face parte vehiculul.

Fiecare șofer trebuie să își prezinte permisul de conducere ori de câte ori este solicitat de un oficial sau agent calificat pentru a verifica dacă deține un permis de conducere valabil.

În cazul conducerii fără permis de conducere, șoferul poate fi pedepsit cu amendă de la 200 euro la 2.000 euro. Această amendă se înmulțește cu „zecimile suplimentare” (x 8 – începând cu 01 ianuarie 2017) – au rolul de a actualiza cuantumul amenzilor in funcție de evoluția acestora in timp și a inflației, și este majorată de costurile legale.

Practic, în cazul în care instanța de poliție te condamnă să plătești o amendă de 30 euro, va trebui să plătești de fapt aproximativ …520 euro, care are următoarea componenta:
– 240 euro (amendă) + 200 euro (contribuție la Fonduri – fond special pentru ajutorarea victimelor actelor de violență intenționate și fondul salvatorilor ocazionali) + aproximativ 80 euro (cheltuieli de judecată).

Înainte de 2017, suma era de … 410 euro.
Când știm că pentru o serie de infracțiuni grave, amenda minimă este de 200 euro, majorarea „zecimilor suplimentare” reprezintă o pierdere semnificativă pentru cel amendat care, potrivit legii vechi, trebuia să plătească o amendă de 1.200 euro, în timp ce acum va trebui să plătească … 1.600 euro.

În plus, dacă un individ a avut retras permisul de conducere și conduce în continuare mașina, va fi pedepsit cu închisoare de la 3 luni la un an și amendă de la 200 euro la 2.000 euro sau numai una dintre aceste sancțiuni, precum și o privare de dreptul de a conduce un vehicul cu motor pentru o perioadă de cel puțin 3 luni și cel mult cinci ani sau permanent.

Sancțiunile sunt dublate dacă există o infracțiune repetată în termen de trei ani de la data unei hotărâri anterioare de condamnare și care a fost judecată.

Judecătorul poate prevede, de asemenea, in secundar închisoarea de la trei zile la șase luni dacă nu plătiți amenda, caz în care o parte din proprietatea dumneavoastră sau veniturile pot fi confiscate.

Pentru plată, veți primi la domiciliu un formular de transfer în care se menționează un termen de plată al acestei amenzi!
În cele din urmă, compania de asigurări se poate îndrepta împotriva șoferului atunci când are loc un accident în timp ce acesta nu are permis de conducere!

Care este situația in România?

Citiți in acest articol și veți afla…!

© 2019 Asigurari in Belgia | Toate drepturile rezervate! | Website creat de : Cristina Asan